Auris Dr. M. Polanoschool Aurislogo

Deel dit artikel


Experiment ‘Gebaren op afstand’ feestelijk van start

Op donderdag 9 januari vond het startschot plaats van het experiment 'Gebaren op afstand' op de Auris Dr. M. Polanoschool in Rotterdam. Met 'Gebaren op afstand' kunnen leerlingen in het regulier voortgezet onderwijs via een app lessen Nederlandse Gebaren Taal (NGT) volgen.

Dit experiment is opgezet voor leerlingen die gebruik maken van een tolk en hebben aangegeven moeite te hebben met het volgen van de tolk, omdat zij geen NGT-lessen meer krijgen.

NGT-les via app

Voor 'Gebaren op afstand' komen de deelnemende leerlingen uit verschillende plaatsen en zitten ze samen in een interactieve NGT-klas. Hiervoor loggen ze via de app samen met de docent in op een vast tijdstip in de week. Tijdens deze NGT-lessen op afstand worden dezelfde verwerkingsvormen gebruikt als in een gewone NGT-les: de docent geeft een instructie en de leerlingen kunnen deze informatie individueel of gezamenlijk verwerken. De docent kan tweetallen maken, waarbij de leerlingen via schermen eenvoudig aan elkaar worden gekoppeld. Dit was voor iedereen indrukwekkend om te ervaren!

Naast NGT wordt met 'Gebaren op afstand' ook Culturele vorming en Identiteit voor Doven en Slechthorenden (CIDS) aangeboden, zodat de leerlingen meer leren over de dovencultuur en hun eigen identiteit.