Studiedag Doof/Slechthorend

27 oktober 2020

Studiedag Doof/Slechthorend

De leerlingen van de Dr. M. Polanoschool mochten nog één dag extra genieten van hun herfstvakantie. Terwijl de kinderen thuis waren was er een interessante studiedag voor het team.

Deze dag stond in het thema ‘doof en slechthorend’. Helaas was het vanwege de Coronamaatregelen niet mogelijk om drie scholen van De Koninklijke Aurisgroep, die dove en slechthorende leerlingen of scholieren in huis hebben, bij elkaar te laten komen. Met dertig collega’s in een kerk, en de overige collega’s die in een aparte zaal via een videoverbinding meekeken, kon de studiedag toch doorgaan. Allemaal op 1,5m afstand natuurlijk.

Allereest was er aandacht voor de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal. NGT-docent Corine Brandwijk vertelde over haar ervaringen en waarom ze nu zo blij is dat haar moedertaal eindelijk erkend is als officiële taal. Ze vertelde het team over Sam Pattipeiluhu, een zeer bekende dove leraar en orthopedagoog. Hij was een voorvechter voor de Nederlandse dovengemeenschap, die veel voor het onderwijs aan dove leerlingen heeft betekend.

Lisa Hinderks lichtte haar onderzoek naar subjectiviteitsvorming en beleving van dove en slechthorende jongeren toe. Ze richtte zich hierbij vooral op de invloed van het onderwijs.

Terug op school is het team aan de slag gegaan met een curriculair spinnenweb om zo de standaarden van het onderwijs aan dove en slechthorende kinderen op de Polanoschool in kaart te brengen. In het project ‘Standaarden onderwijs D/SH’ wordt dit later uitgewerkt.

In de middag volgden de collega’s een masterclass ‘Automatiseren’ en ‘Modellen’. Deze masterclasses werden online gegeven door de makers van de methode Wereld in Getallen, die op de Polanoschool wordt gebruikt. Een nieuwe, digitale, versie van deze methode wordt op dit moment uitgetest door de collega’s van de midden- en bovenbouw.

De dag werd afgesloten met een opruimactie door de gehele school. Met elkaar heeft het team bijna alle (opberg)ruimtes van de school aangepakt, waardoor er weer een frisse start kan worden gemaakt na de herfstvakantie!